China,  Languages,  Shanghai,  Travel,  Türkçe

Lujiazui, Şangay (Türkçe)

Lujiazu, Huangpu Nehri’nin doğu kıyısında bulunan ve Bund’a bakan, birçoğu Şanghay kentinin simgeleri olan yaklaşık 100 gökdelenle dolu 28 kilometrekarelik bir alandır. Bu metropolün modern lezzetini tatmak isteyenler için, burası güzel bir başlangıç noktası olacaktır.

Lujiazui, ya da bir diğer adıyla “Çin’in Wall Street’i”, HSBC, Citibank ve Standard Chartered Bank dahil olmak üzere 400’den fazla finans kuruluşu ile Çin anakarasındaki en büyük finans bölgesidir. Ayrıca 70’ten fazla uluslararası devin genel merkezine ev sahipliği etmenin yanısıra ticaret, yatırım ve aracılık hizmetleriyle uğraşan yaklaşık 5.000 şirketi de barındırmaktadır. Yapılan toplam işlem miktarı sayesinde Şanghay borsası dünya sıralamasında New York Borsası’ndan sonra 2. sırada yer alıyor.

Şanghay, 1978’deki reform ve açılma politikasından bu yana ekonomik olarak çok gelişti ve isminin kökeni hala birçoğu için belirsiz olmasına rağmen Lujiazui giderek daha çok tanınmaya devam ediyor. Birebir çevrildiğinde, Mandarin dilinde ‘ağız şeklindeki bir alüvyon plajında ​​ikamet eden Lu ailesi’ anlamına gelmektedir ve emekliğinden sonra ölümüne kadar bu topraklarda yaşayan Ming Hanedanlığı’ndaki Kraliyet Akademisi’nden seçkin bir akademisyen olan Lu Shen (1368 – 1644) ile ilişkilendirilir. Günümüzde ise Lu Shen’in kaligrafisi, eski meskeni ve aile mezarlığının bulunduğu bölgede olan Şanghay Müzesi’nde bulunabilir.

Metropol şehir Lujiazui’de, Binjiang Caddesi’ndeki modern gökdelenlerin yanı sıra Huangpu Nehri boyunca farklı mimari tarzlardan çeşitli yapıları da hayranlıka inceleyebilirsiniz. Hava karardığında ise Bund, şehrin en yüksek dört simgesi olan Doğu’nun İncisi Kules, Jin Mao Kulesi, Şanghay Dünya Finans Merkezi ve Şanghay Kulesi’nin göz kamaştırıcı ışıklarının ortaya çıkarttığı manzarayı seyretmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yer oluyor.