Languages,  Restaurants,  Singapore,  Svenska

Boon Tong Kee Chicken Rice, Singapore (Svenska)

Boong Tong Kee är en etablerad aktör i Singapore, som erbjuder Chicken Rice och kinesiska rätter på flera platser runt ön.

Vad är Chicken Rice?

Kokt eller grillad kyckling, serverat med ris (företrädelsevis tillagad i kycklingbuljong istället för bara vatten) och rå, skivad gurka. Kycklingen doppas i mörk sojasås eller chilisås.

Eftersom Boon Tong Kee är känt för sin Chicken Rice, jag menar, även Hong Kong och Taiwanesiska kändisar tittar in för deras Chicken Rice när de besöker Singapore, bestämde jag att titta förbi en dag på deras Katong marknad för att se om deras Chicken Rice lever upp till sitt rykte. Katong är ett foodie-enklav i östra Singapore, nära stranden och flygplatsen.

Jag beställde deras kokta kyckling portion för en person (SGD$4) och ris (SGD$0,50). Servitören var driven. Jag ville ha lite grönsaker också, så jag frågade honom om de hade mindre portioner wokade grönsaker. Den minsta portionen gick på SGD$7. Han svarade att den minsta portionen var lagom för en person. Så jag gick vidare och beställde den minsta portionen. När den kom, var det mer lämpat att delas mellan 3-4 personer runt bordet.

Uppriktigt sagt, var kycklingen inget märkvärdigt. Den var inte speciellt mör eller något. Dessutom, var kycklingportionen inte speciellt generös. Såsom för riset, har jag definitivt smakat bättre på annat håll, där riset är riktigt gott och smaken av kycklingbuljong i riset är mäktig och tjock. Här, smakade riset enkelt och svagt.

Chicken Rice är en väldigt, väldigt vanlig rätt i Singapore. Den anses även vara Singapores nationalrätt. Den säljs överallt – du kan enkelt förtära det (kyckling och ris) vid luftkonditionerade restaurangtorg överallt för SGD$4. Med andra ord, Boon Tong Kee tar ut en liten premie, förmodligen på grund av dess rykte.

Utan tvekan, är den viktigaste delen av Chicken Rice chilisåsen. Den kan bära eller brista en Chicken Rice rätt. Den måste vara kryddig, naturligtvis, och en viss je ne sais quoi till det. Chilisåsen här är medelmåttig.

Boon Tong Kee serverar dig även en liten tallrik med nyskördade grönsaker[SGD$1] och en våtservett(SGD$0,50). Be gärna kyparen at ta bort dessa när du sätter dig ner om du inte har för avsikt att konsumera/ använda dessa saker och du slipper bli debiterad.

Trots ovanstående betänkligheter om Chicken Rice och servitörens ”ärlighet”, måste det konstateras att servicen här är snabb. Jag blev välkomnad och visad till ett bord direkt när jag klev in i restaurangen. Trots ett stort namn i Singapore, hade åtminstone personalen ändå ödmjukheten att hälsa på kunderna.

Exakt adress och kontaktinformation tillhandahålls inte eftersom du enkelt kan förtära jämförbara eller även bättre Chicken Rice på restaurangtorg och hawker centrum var som helst på ön.