Languages,  Malacca (Melaka),  Travel,  Türk

Christ Kilisesi (Christ Church), Malakka (Malacca) (Türk)

Aslen Hollandalılar tarafından, işgallerinin yüzüncü yıldönümüne işaret etmek amacıyla 1753’te inşa edilen Christ Kilisesi; Malakka’nın en tanımlayıcı yapılarından birisidir. Ayrıca, Malezya’da halen faaliyette olan en eski kilisedir.

Christ Kilisesi’nin yapımı; anı amacının yanında pratik bir amaca da hizmet etmiştir. Hollandalılar Malakka’yı ilk kez fethettiğinde, St Paul Tepesi’ndeki St Paul Şapel’i dışında ibadet edecek hiçbir yer yoktu.  Bundan dolayı, Christ Kilisesi inşa edildi.

Church Caddesi olarak da bilinen Jalan Gereja’nın kenarında bulunan kilise; eski Hollanda hükümet binası Stadthuys’un karşısında yer alır. Tepesindeki devasa beyaz haç ile hemen tanınabilen kırmızı tuğlalı bir binadır. Parlak renklere boyanmış olan triportörler, kilisenin önünde toplanır.

Kilisenin civarının Peranakan (Malezya kökenli Çin) kültüründe özel bir yeri vardır. Dar yollar boyunca sıralanan görkemli koruma evleri ve Peranakan lokantaları bulunur. Ek olarak, Christ Kilisesi; Malakka’nın Çin Mahallesi ve Etnografya Müzesi gibi diğer cazibe merkezlerinden sadece kısa bir yürüyüş mesafesindedir.

Christ Kilisesi’nin yapısı; birkaç yıl sonra İngilizler, Malakka’nın kontrolünü ele geçirene dek değişmeden kalmıştır. O zaman İngilizler, Christ Kilisesi’ne bir rüzgar gülü ve çan eklemiştir. Kilisenin önünde, İngilizler tarafından inşa edilen Kraliçe Victoria Çeşmesi bulunur. Biraz daha ileriye bakarsanız, çeşmeye dönük bir yel değirmeni görebilirsiniz. Ayrıca, İngilizler; kiliseyi, Protestan kilisesinden bir Anglikan kilisesine çevirmiştir.

Kilisenin kendisi küçüktür. İçinde, satışı yapılan broşürler ve dini eşyalar yer alır. Tavan kirişlerini incelerseniz; Hollandalılar tarafından, aralarında ek yeri olmayan devasa ağaç gövdeleri kullanılarak inşa edildiğini fark edersiniz. Hollandalıların kullandığı, Ahşap Çatkı veya “kolon-kirişli” yapım olarak bilinen bu geleneksel inşa metodu; ağır kerestelerden faydalanır ve 19. YY mimarisinde alışılagelmiştir. Zemin; Ermenice yazıtlarla işlenmiş olan eski mezar taşlarıyla kaplanmıştır.

İki yüz yıllık, el yapımı, ahşap on dizi sıra; dekoratif yelpaze pencereler;  duvarda ahşap çarmıhlar ve Hollandalı askerleri, yerlileri onurlandıran plaketler bulunur. Bunun yanında, Aziz John tarafından üzerine işlenen bir de Hollandaca versiyonu olan Pirinç İncil’i vardır. Kilisenin mihrabının üstünde; ünlü duvar resmi “Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeği” nin özenle hazırlanmış ve ayrıntılı bir biçimde yeniden yapılmış versiyonu yer alır. Çeşitli renklerdeki sırlı ve cilalı çinilerden yapılması haricinde, tıpkı orijinal resim gibi görünür.

Bazilika’ya giriş ücretsizdir ve Pazartesiden Cumartesiye, 08.30-17.00 saatleri arasında turistlerin ziyaretine açıktır. İngilizce, Çince ve Tamilce dillerinde hizmetler mevcuttur.

Christ Kilisesi Malakka

Adres: Gereja Christ, Jalan Gereja, 75000 Malakka, Malezya

Booking.com